onsdag 21 juli 2010

Cranachs giljotin

Ibland stöter man på bilder som gör att man måste omvärdera kunskaper man tidigare tagit för givna. Var nyligen ute på internet och letade efter träsnitt gjorda under renässansen. Hittade då en bild från tidigt 1500-tal som föreställer en man som avrättas med giljotin. Måste i ärlighetens namn erkänna att jag aldrig tidigare hört talas om att man använde sig av denna avrättningsmetod så pass långt bak i tiden och blev givetvis tvungen att kolla upp det hela i ett uppslagsverk. Fick där veta att giljotinen inte alls uppfunnits under franska revolutionen, vilket jag tidigare trott, utan att den då endast utgjorde en vidareutveckling av äldre modeller. Inte en dag utan att man lär sig något nytt.

Träsnittet i fråga är utfört av den tyske renässansmålaren Lucas Cranach d.ä. (1472-1553). Om Cranach skriver konsthistorikern Ernst Gombrich att han inledde sin karriär som en känslig skildrare av de nordliga alpsluttningarnas gamla skogar och vida utsikter men slutade som "en något ytlig och glättad hovmålare i Sachsen", där mera känd för sin intima vänskap med Martin Luther än sin målarkonst. Trycket härstammar från målarens tidiga karriär. Vanligtvis dateras det till omkring 1510-1515.

Bilden är hämtad från The British Museums bildarkiv.

2 kommentarer:

  1. Intressant bild!

    Jag undrar lite över vad det är som avbildas, vem avrättas t ex, vet man det?

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är den intressant! Enligt The British Museums bildarkiv föreställer bilden aposteln Mattias avrättning. Normalt brukar denne apostel avbildas tillsammans med en bila men här har konstnären uppenbarligen tagit sig en hel del friheter. Bilden i fråga är ursprungligen hämtad från en längre bildsvit som behandlar de tolv apostlarnas martyrskap.

    SvaraRadera