måndag 25 juli 2011

Urs Graf, dödsdansen och krigets fasor


För ett tag sedan var jag ute på Internet och letade efter bilder gjorda i den så kallade donauskolans efterföljd. Hittade då detta något makabra kopparstick från 1521 på temat dödsdansen. Som nog framgår av bilden ovan var motivet ursprungligen tänkt som dekoration till en påkostad prydnadsdolk skapad för högtidliga tillfällen. Vem som beställt verket är tyvärr okänt men sannolikt rörde det sig om någon mäktig person med militär bakgrund. Känt är dock att trycket utfördes av den schweiziske renässansmästaren Urs Graf men egentligen går tillbaka på ett äldre skissarbete utfört av Hans Holbein d.y.

Urs Graf (ca 1485-1530) började sin karriär i Basel där han länge hankade sig fram som tecknare, guldsmed, medaljkonstnär och glasmålare. Mest berömd blev han emellertid som grafiker och innovativ utformare av träsnitt. Bland annat var Graf med om att utveckla den tidiga boktryckarkonstens uttrycksformer och skapade efterhand också en egensinnig teknik där han tryckte sina motiv på redan färdigfärgade blad. Han var likaså en av etsningsteknikens allra första pionjärer.

Under perioder av sitt liv tjänade Graf som landsknekt i den schweiziska armén och var i detta sammanhang verksam som både kombattant och tecknare. Bilden nedan utgör en mardrömslik framställning av det blodiga slaget vid Marignano 1515 – där konstnären själv antas ha deltagit. I bilder av detta slag märks ett tydligt släktskap med Albrecht Altdorfer och dennes så kallade ”realisme fantastique”. Teckningen är signerad 1521.


Mot slutet av sitt liv kom Graf alltmer att dras in olika kriminella sammanhang. Bland annat anklagades han för fylleri, hustrumisshandel, understödjande av prostitution och mordförsök innan han under mystiska omständigheter plötsligt försvann från Basel 1527. Som övertygad protestant utförde han också flera kätterska tryck som drog på sig såväl kyrkans som myndigheternas ogillande. Det mest ökända av dessa skildrar hur två prostituerade misshandlar en munk.

Fler bilder av Urs Graf hittar ni här och här.

3 kommentarer:

  1. Snygga bilder!
    Skulle vara intressant att se den där med den misshandlade munken.. den kanske finns att se på någon av länkarna du skickade med? Jag hittade den iaf inte där.

    SvaraRadera
  2. Har inte heller lyckats att hitta bilden i fråga, men lovar givetvis att återkomma om jag stöter på den någon gång. Är dock lite osäker om bilden i fråga bevarats eller inte. Tyvärr har ju en ganska stor del av renässansens bildskatt gått förlorad på grund av bland annat krig, eldsvådor och (när det gäller religiösa motiv) bildstormarnas framfart. Chansen att bilder av detta slag bevarats är alltså ganska begränsad.

    SvaraRadera
  3. … Kunstmuseum i Basel har faktiskt ett exemplar av trycket i sina samlingar. Om du är intresserad så rekommenderar jag dig att gå in på museets hemsida och söka i bildarkivet.

    SvaraRadera