Varför trycket en gång tillkom är tyvärr höljt i dunkel. En vanlig teori är att det ursprungligen cirkulerat som ett skillingtryck, vilket i text och bild varnade folk på landsbygden - och då särskilt kvinnor - för en kringstrykande lustmördare, alternativt en livs levande varulv. Det har ibland också spekulerats i huruvida trycket skulle kunna ha ett samband med den i Strasbourg verksamme prästen och predikanten Johann Geyler von Kayserberg som ofta hänvisade till varulvar i sina lika burleska som svavelosande predikningar.
Min egen teori är att bilden ursprungligen var tänkt som ett humoristiskt menat "kontrastmotiv", hänsyftande på den under renässansen mycket populära föreställningen om den ädle vilden, som vid tiden för reformationens införande blivit ett allt vanligare motiv inom tysk bildkonst. Bilden nedan – utförd av Albrecht Dürers elev Hans Schäufelein – utgör ett riktigt typexempel inom denna genre och ingick ursprungligen som illustration till Hans Sachs berömda poem De vilda skogsmänniskornas klagan över den otrogna världen (1530). Tidstypiskt är inte minst motivets tillrättalagda skildring av de germanska skogarna likt ett paradisiskt tillhåll för eremiter, skogsandar och dygdiga vildmän. Idylliska bilder av detta slag kan med fördel förstås som en motpol till Cranachs vurm för gotisk skräck, otämjd vildmark, varulvar och ond bråd död.
Vad gäller Lucas Cranachs eftermäle kan sägas att han under lång tid värderades som en ganska obetydligt gestalt, vilken främst ansågs ha gjort sig ett namn som cynisk affärsman tillika lutheransk propagandist. På senare tid har man dock successivt börjat omvärdera Cranachs gärning och alltmer uppmärksammat hans roll som varande en av Donauskolans och det tyska landskapsmåleriets främsta inspiratörer. Just Varulven kanske inte tillhör någon av hans mest raffinerade skapelser men framstår ändå som förvånansvärt modern med sina uppenbara paralleller till vår tids blodiga underhållningsvåld inom film, serietidningar och datorspel.
Bilderna hittade jag på British Museums hemsida.
Oj det ser ut som att det inte bara är spädbarnet som har dött en våldsam död... Han har verkligen gått bärsärkagång!
SvaraRaderaJa, här har sannerligen en massaker begåtts! Första gången jag såg Cranachs bild så trodde jag faktiskt att motivet främst var tänkt som en sorts sedelärande moralitet vars syfte var att få oansvariga föräldrar att bättre se efter sina kringspringande barn. Tittar man lite närmare på bildens alla makabra detaljer förstår man dock ganska snart att detta knappast kan ha varit verkets främsta syfte. Personligen fäster jag mig framförallt vid den lojt betande kon i bakgrunden vilken likgiltigt vänder sin breda bak åt den pågående massakern.
SvaraRaderaIntressant med verket i fråga är också att Cranach delvis stulit kompositionen från Hieronymus Boschs berömda målning Landstrykaren (Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam).